logo.png

test

Hoe gaat Mediation

Hoe verloopt Mediation?

 

Mediation bestaat uit de volgende fasen: 1. Voor de start 2. Intake en Mediationovereenkomst 3. Mediationbijeenkomsten 4. Onderhandelingsfase 5. Vaststellingsovereenkomst

 

De ervaring leert dat voor het oplossen van een conflict ongeveer 3 tot 8 bijeenkomsten van maximaal 2 uur nodig zijn. Uiteraard is dat afhankelijk van de complexiteit van uw conflict.

 

1. Voor de start

Willen u en/of degene waarmee u een conflict heeft op eigen initiatief een mediationtraject opstarten?

 

Neem dan contact op met Pontum Mediation. Wij kunnen u meer informatie verschaffen over de werkwijze bij Mediation.

 

U ontvangt per mail of post een toelichting op mediation.

2. Intake en Mediationovereenkomst

De intake en mediationbijeenkomsten vinden plaats op een neutrale plek.

 

De eerste bijeenkomst is een kennismakingsgesprek waarbij u alletwee tegelijk aanwezig bent. U maakt kennis met de mediator. Hij zal u uitleggen wat mediation inhoudt en geeft een toelichting op de Mediationovereenkomst die u reeds per post ontving.

Zodra de overeenkomst door alle betrokkenen én de mediator getekend is vangt het eerste gesprek aan. U krijgt allebei de gelegenheid om uw kant van het verhaal over het conflict te vertellen. De mediator zal het gesprek deskundig leiden.

3. Mediationbijeenkomsten

Bij elke mediationbijeenkomst zijn alle partijen aanwezig.

 

Tijdens de bijeenkomsten zal de mediator elke deelnemer verzoeken zijn kant van het conflict te vertellen. Aan het eind van elke bijeenkomst vat de mediator de voortgang samen.

De mediator stelt veel verschillende vragen en zal op diverse manieren er voor zorgen dat de hele kwestie duidelijk wordt.

 

Na een aantal gesprekken is het bekend hoe u beiden tegen het conflict aankijkt, en is duidelijk wat voor iedereen de kern van het conflict is en welke zaken belangrijk zijn in de toekomst.

4. Onderhandelingsfase

Dan is het punt bereikt waarop u en de andere partij constructief aan oplossingen kunt gaan werken. De mediator heeft verschillende technieken waarmee hij u helpt om oplossingen te zoeken.

 

Daarna zult u toetsen hoe haalbaar de oplossingen zijn. U maakt daartoe een overzicht van alle opties.

U onderhandelt over wat voor u de beste uitkomsten zijn. De madiator zet vele onderhandelingstechnieken in om er voor te zorgen dat u niet vastloopt en er oplossingen uitkomen die door alle betrokkenen gedragen worden.

5. Vaststellingsovereenkomst

Als beide partijen een oplossing hebben gevonden, dan wordt deze oplossing vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.

 

Deze overeenkomst is belangrijk omdat hierin alle afspraken beschreven staan die u gemaakt heeft. Het schept rechten en plichten waar u zich beiden aan dient te houden. U ondertekent deze overeenkomst allebei. Hiermee verklaart u dat u zich houdt aan de afspraken. Na ondertekening van de vaststellingsovereenkomst is de mediation afgerond.

Geen oplossing, mediation niet geslaagd?

Als het niet lukt om tot een oplossing te komen, dan zal de mediation stoppen. De mediator kan dit aangeven. Maar ook als u er zelf geen heil meer in ziet, kunt u aangeven dat u wilt stoppen. Er wordt dan geen vaststellingsovereenkomst gemaakt; de mediation wordt wel middels een formeel schrijven beëindigd.

test

copyright copyright.png 2013 Pontum Mediation  | design: Stoer Ontwerp | realisatie & hosting: Xellux