logo.png

test

Veel gestelde vragen

 

Mag ik een adviseur meenemen bij een mediationbijeenkomst?

Iedere partij mag een adviseur in de mediation betrekken. Dit kan echter alleen plaats vinden nadat alle partijen en de mediator daar mee instemmen. Iedereen die deelneemt aan de bijeenkomst zal zich moeten verbinden aan geheimhouding. De mediator zal dat organiseren.

 

Wat gebeurt er als ik iets toezeg?

In een mediationbijeenkomst zult u toezeggingen doen. Dat gebeurt makkelijk gedurende onderhandelingen. U hoeft echter niet bang te zijn dat u te makkelijk iets toegegeven hebt.

Elke toezegging krijgt namelijk pas juridische waarde zodra dat in een (tussentijdse) vaststellingsovereenkomst wordt vastgelegd en door alle betrokken partijen wordt ondertekend.

Zolang u niks heeft ondertekend valt de toezegging onder de geheimhouding en kunt u er niet aan gehouden worden.

 

Wat gebeurt er als mijn conflictpartij grof of gewelddadig doet of onredelijke eisen aan mij stelt?

Een mediation kan alleen maar vruchtbaar zijn als alle partijen zich veilig voelen. Het conflict brengt al veel stress met zich mee. 

De mediator is de procesbegeleider. Hij ziet er op toe dat de algemeen geaccepteerde fatsoensnormen in acht worden genomen. Zodra hij waarneemt dat één van de conflictpartijen zich onredelijk opstelt, dreigement uit of geweld wil gebruiken grijpt de mediator in.

In extreme gevallen zal de mediator schorsen of de bijeenkomst beeindigen.

 

Ik vind het eng om met mijn conflictpartij te spreken. Kan ik ook alleen met de mediator spreken?

De mediationbijeenkomsten zijn er op gericht om de conflictpartijen weer met elkaar in gesprek te brengen. De mediator kan dit alleen doen als alle betrokken (actief) deelnemen aan de bijeenkomsten.

Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen zal de mediator er toe overgaan om met (beide) partijen afzonderlijk te spreken. Dit doet hij slechts als daar dringende redenen voor zijn. Deze zogenaamde caucus (=afzonderlijke gesprekken) vinden alleen plaats op voorstel van de mediator en met instemming van alle betrokkenen.

De mediator weet dat alle betrokkenen het eng kunnen vinden om elkaar onder ogen te komen. Hij is gewend dat u nerveus zult zijn. De mediator zal daarom een veilige sfeer scheppen en ruimte geven aan uw emoties zoals angst of boosheid.

 

Wat moet ik doen als de mediator mijn conflictpartij voortrekt?

De mediator is volledig onpartijdig. Indien u het gevoel heeft dat de mediator zich toch partijdig opstelt maakt u daar onmiddelijk melding van. De mediator zal het juist op prijs stellen als u hem op uw gevoel van partijdigheid wijst.

 

Geeft de mediator advies?

De mediator is neutraal. Dat wil zeggen dat hij geen belang heeft bij de uitkomst van de mediation. De mediator zal u geen advies geven over oplossingen van het conflict. U bedenkt, onder begeleiding van de mediator, zelf uw eigen oplossingen.

Het kan wel voorkomen dat de mediator suggereert om een onafhankelijk deskundige (bijvoorbeeld een jurist of financieel deskundige) om advies te vragen.

test

copyright copyright.png 2013 Pontum Mediation  | design: Stoer Ontwerp | realisatie & hosting: Xellux